top of page

Hans J. Wegner stole - klassikerne 

Når du kommer ind i en møbelforretning, så ser du altid det færdige produkt, den færdige stol, men der går mange arbejdsprocesser forud, inden stolen står hjemme hos dig. Nedenfor vil du kunne opleve, hvor meget der kræves af producenterne, inden det færdige produkt står klar. Træerne skal nøje søges ud ude i skoven og de skal fældes. Træet skal saves op og så skal det tørre. Nogle emner skal tørre 2-3 år og når producenterne modtager træet, så skal emnerne skæres op til de forskellige modeller, de skal indgå i. Det kræver viden, dedikation, tålmodighed og dygtige snedkere for at fremstille de kendte Hans J. Wegner ikoner.

 

Se nærmere i de interessante videoer nedenfor. Vi ønsker dig god fornøjelse.  
 

I vores store udstilling viser vi de smukke Hans J. Wegner klassikere fra Carl Hansen & Søn, PP-Møbler, Getama, Erik Jørgensen, Fritz Hansen og lamper fra Pandul.

Gå på opdagelse i Wegners fødeby Tønder og se huset, hvor han d. 2. april 1914 blev født. Besøg Wegner-Tårnet og oplev på 8 etager de modeller han selv har udvalgt til at være udstillet i Tårnet. Gå på opdagelse i Møbelhuset 2 og prøv alle de kendte klassikere i vores udstilling. Kig på vores store samling af gamle Hans J. Wegner stole på 2. salen i Møbelhuset 2 og få historien bag mange af disse ikoner. 

Hvis du ønsker nærmere information omkring din favorit model, så står vi gerne til rådighed med vejledning. Kontakt os på telefon 74 72 20 81 eller email venligst til os på mail@mobelhuset-2.dk

The_Wishbone_Chair_by_Hans_J_Wegner

The_Wishbone_Chair_by_Hans_J_Wegner

Afspil video

Hans J. Wegner Y-stol også kaldet CH24 

Y-stolens håndflettede sæde

Første gang Amerikanerne besøgte Carl Hansen & Søn, og de så Y-stolen, spurgte de hvilken maskine der lavede stolens fletsæde. Snedkerne så på hinanden og da Amerikanerne så håndarbejdet på Y-stolen, stod de med måbende ansigter! Hver enkelt sæde på Y-stolen bliver omhyggeligt flettet i hånden med 120 meter papirsnor. For at opnå et smukt og ens resultat kræver det en utrolig præcision og håndelag for håndværket.

Wegner ønskede ikke at bruge det tidstypiske søgræsflet, men hellere den nye papirsnøre, som var et restprodukt af papirproduktionen, og Wegner var dermed en af de første, der anvendte dette på en stol. Der er eksempler på, at Wegnerstole med 50 års brug bag sig stadig holder sig flot - med livets præg og patina.

Håndværk og design går her hånd i hånd - et smukt stykke arbejde!

 

Y-stolens mange varianter

Vidste du, at der i alt findes mere end 150 unikke kombinationer af Y-stolen? Ikke nok med, at du kan få Hans J. Wegners Y-stol i mange forskellige træsorter, behandlinger og flettyper, fås den smukke stol også i 25 forskellige farver. Udforsk de forskellige udgaver af Y-stolen her og kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller ønsker flere stole.

 

Vedligehold din Y-stol

Y-stolens flettede sæde af papirsgarn er sårbart i den forstand, at papir – som man også kender det i almindelig brug – suger. Naturligvis har det anvendte papirsgarn fået en behandling – men stadig kan det være vanskeligt at få en rødvins- eller ketchupplet væk, og formentlig kommer den aldrig hel væk. Vores bedste råd er, at tage en klud i lunken sæbevand og duppe på sædet. Vær opmærksom på at du ikke skal skure! Det vil ødelægge papirsgarnet.

Vores bedste råd er, at tilkøbe en hynde til Y-stolen, som du kan beskytte stolen med i hverdagen. Du kan altid tage den af, når gæsterne kommer.
Men husk, alt er patina ;-)
Ønsker du at få skiftet det flettede sæde er dette også muligt – kontakt os venligst på mail@mobelhuset-2.dk

 

Y-stolens historie

Hans J. Wegner startede sin egen tegnestue i 1943 og allerede året efter designede han den første kinastol, en række stole der alle var inspireret af kinesiske kejserstole. En af disse stole er den kendte CH24. Designet er enkelt, men konstruktionen gør at stolen skal gennem mere end 100 led i produktionen. Stolen er siden 1950 blevet produceret uafbrudt og Carl Hansen & Søn har med tiden udarbejdet forskellige limiterede udgaver af Y-stolen, som hyldest for Hans J. Wegners smukke designklassiker.

 

Hans J. Wegner's relation til Tønder

Hans J. Wegner tog sin første skridt og sine første træk med høvlen her i Tønder. Allerede i en tidlig alder viste han stor interesse i sin fars arbejde i skomagerforretningen og træarbejdet. Som 18-årig blev han udlært snedkermester i Tønder og viste sit kunstneriske talent og sit mesterarbejde til perfektion. Han drog til hovedstaden for at lære endnu mere om kunst og håndværk og fik sit gennembrud i 1949 hvor vi kender den smukke og verdenskendte Y-stol fra.

Her i Wegners fødeby Tønder er Vandtårnet blevet stedet, hvor Wegners verdenskendte mesterværker han selv har haft stående i sin bolig, vises frem. Han har selv været med til at udpege de udstillede modeller og insisterede på, at besøgende og interesserede skulle have muligheden for at prøve designklassikerne, da det jo er møbler. Blot 300 meter fra Wegner Pladsen ligger Møbelhuset 2, hvor du ikke kun kan prøve møblerne med også købe dem. Vi råder over hele 5.000 m2 udstilling af blandt andet Danmarks største Carl Hansen & Søn showroom og alle kendte designklassikere fra både danske og internationale designere. Tag en tur til Tønder, der ikke kun byder på smukke designmøbler, men også sort sol, marskvandring, grænsen til Tyskland og meget mere!

 

Inspiration til Y-stolen i indretningen

Y-stolen er en elegant stol, med organiske former der giver et let og stilfuldt udtryk i spisestuen, eller hvor du vil have din stol hen. Designet er tidløst og passer ind i alle indretninger og stile. Du kan altid begynde med én stol – der kan stå i hyggekrogen, på kontoret eller i soveværelset – og derefter udvide antallet, så det kan blive dine nye spisebordsstole. I denne tid er farver moderne og er du den modige køber, er det super inspirerende at komme i et hjem, hvor du har 4 forskellige farver af Y-stole stående omkring dit spisebord. Er du mere til de klassiske stole er eg sæbe med naturflet de mest solgte udgaver.

 

Y-stol i eg sortlakeret eller bøg sortlakeret?

CH24 fås i et hav af valgmuligheder. Den mest solgte variant er eg sæbe, med naturflet eller eg sortlakeret med naturflet. Men hvad er egentlig forskellen mellem eg sortlakeret og bøg sortlakeret? Begge stole er super smukke, men har en afgørende forskel. Ser du på eg sortlakeret kan du tyde træets struktur gennem lakeringen. Ser du derimod på bøg sortlakeret, har træstellet en helt glat overflade.
Hvad er så bedst? Det kan du kun svare på, men vi vil gerne komme med vores vurdering. Hvis du får en lille skramme på Y-stolen vil denne skramme kunne ses mere tydeligt på stolen i bøg sortlakeret, fordi træet af natur ikke har synlige træstruktur. Får stolen i eg sortlakeret derimod en skramme vil den være mindre synlig på grund af træets naturlige struktur. Det afhænger naturligvis af skrammens størrelse, men den naturlige, synlige træstruktur i egetræet vil til en hvis grad skjule skrammen mere end stolen i bøg sortlakeret.

Y-stole omkring spisebordet

Har du altid ønsket dig, at spisebordet var indrammet med de mest elegante stole CH24? Vi anbefaler på det kraftigste at komme forbi forretningen for at se og ikke mindst prøve stolen. Hvis du har prøvet stolen og er klar til køb, så giv os et kald på 74722081 og vi vil yde dig perfekt service med hurtig levering på de udgaver vi har på lager og levere dem til din spisestue, hvor end du bor i Danmark og lige meget hvilken etage du bor på. Så skriv en mail eller giv os et kald – vi glæder os til at høre fra dig.

Hvis du ønsker nærmere information omkring din favorit model, så står vi gerne til rådighed med vejledning. Kontakt os på telefon 74 72 20 81 eller email venligst til os på mail@mobelhuset-2.dk

Videoer omkring fremstillingen af Hans J. Wegner klassikerne

Videoer omkring fremstillingen af Hans J. Wegner klassikerne

Videoer omkring fremstillingen af Hans J. Wegner klassikerne
Søg video...
CH25_Carl_Hansen_and_so

CH25_Carl_Hansen_and_so

02:22
Afspil video
The_Wishbone_Chair_by_Hans_J_Wegner

The_Wishbone_Chair_by_Hans_J_Wegner

01:59
Afspil video
The_Shell_Chair_by_Hans_J_Wegner

The_Shell_Chair_by_Hans_J_Wegner

01:54
Afspil video
bottom of page