top of page

CH24 også kaldet Y-stolen tegnet af Hans J. Wegner til Carl Hansen & Søn

Dansk arkitekt og møbelarkitekt Hans J. Wegner betragtes som en af de førende møbeldesignere i det 20. århundrede. Han var en drivende kraft i ’Danish Modern’, som var med til at ændre folks måde at betragte møbler på i 1950erne og 1960erne. Hans J. Wegner er især kendt for sine stole og kaldes verden over for ’Stolens Mester’. Han har designet mere end 500 stole. Wegner er kendt for at integrere perfekt udførte samlinger med udsøgte former kombineret med en vedvarende nysgerrighed for materialer med en dyb respekt for træ og træets karakter. Hans design giver minimalismen en organisk og naturlig blødhed.

Wegner blev født i Tønder den 2. april 1914 som søn af en skomager. Han lærte værktøjet at kende i farens værksted og skar figurer af træ, som han fandt hos snedkermesteren i samme gade. Han kom i lære som 14-årig, og fire år efter blev han udlært som snedker hos H.F. Stahlberg. Som 20-årig flyttede han til København og studerede på Kunsthåndværkerskolen i København fra 1936 til 1938, hvor han desuden fra 1946 blev ansat som underviser. Han arbejdede som selvstændig arkitekt og startede sin egen tegnestue i 1943 i Århus. I årene 1943-45 designede han en serie på fire ’Kina-stole’, der alle var inspireret af de kinesiske kejserstole. Wegner videreudviklede denne serie, og han skabte Y-stolen i 1949. Denne stol er med tiden blevet Wegners største succes.

Y-stolen - en klassisk smuk og let skulpturel spisestol, som også er velegnet til bare at slappe af i. Ved hjælp af damp er rygbøjlen nænsomt bøjet, og det giver bevægelsesfrihed og god komfort.

Y-stolen - en klassisk smuk og let skulpturel spisestol, som også er velegnet til bare at slappe af i. Ved hjælp af damp er rygbøjlen nænsomt bøjet, og det giverbevægelsesfrihed og god komfort. Håndværksmæssigt er stolen et lille mesterværk. Mere end 100 led i fabrikationen er ægte håndarbejde, og sædet bliver flettet i hånden af 120 meter papirsnor, som kan holde i op til 50 år. Hans J. Wegner har designet Y-stolen til Carl Hansen & Søn i 1949, og stolen er produceret uafbrudt siden 1950.

Udvalgte blogindlæg
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page