top of page

CH327 | spisebord af Hans J. Wegner

Hans J. Wegners CH327 spisebord fra 1962 udtrykker hans på én gang undersøgende og selvsikre tilgang til design. Naturmaterialerne er formet med elegante kanter og et skarpt øje for alle detaljer.

Hans J. Wegner designede CH327 bordet i 1962 med særligt fokus på gennemarbejdede detaljer og dygtigt håndværk. Den massive træbordplade er fremstillet af stave i hårdt træ, som løber i hele bordets længde og giver det en smuk overflade med bløde, rene linjer. Bordpladens fint afrundede kanter giver et let og indbydende indtryk, hvor bordpladen nærmest svæver over rammen. Det elegante CH327 spisebord er også velegnet som skrivebord og konferencebord. Wegners bord er et smukt eksempel på, hvordan passion og dygtigt håndværk går hånd i hånd i den store designers værker.

Du kan opleve de forskellige modeller i vores store Carl Hansen & Søn showroom i Møbelhuset 2 i Wegners fødeby Tønder. Vi fortæller dig gerne historien omkring de smukke klassikere tegnet af Hans J. Wegner. Du kan tilmed også besøge Wegner Tårnet, der ligger i forbindelse med Kunstmuseet i Tønder, hvor du kan gå på opdagelse på 8 etager, hvor Wegner har udvalgt forskellige af hans stole.

Hans J. Wegner (1914-2007) betragtes som en af de mest kreative, innovative og produktive danske møbeldesignere. Wegner, der også kaldes 'Stolens Mester', designede mere end 500 stole i sin karriere – hvoraf mange betegnes som mesterværker. Mest kendt er formentligt hans ikoniske Y-stol, som har været i uafbrudt produktion siden 1950.

Wegner var en del af en utrolig generation, der skabte det, der i dag betegnes som moderne dansk designs guldalder. "Mange udlændige har spurgt mig, hvordan vi skabte den danske stil," har Wegner engang sagt. "Og mit svar er, at det snarere var en kontinuerlig forædlingsproces og for mig også en forenklingsproces, da jeg ville reducere stolen til den enklest mulige konstruktion med fire ben, et sæde og et kombineret ryg- og armlæn."

Wegner blev født i 1914 i Tønder som søn af en skomager. Han begyndte sin læretid hos den danske snedkermester H. F. Stahlberg i en alder af blot 14 år. Tre år senere flyttede han til København, hvor han gik på Kunsthåndværkerskolen fra 1936 til 1938, før han startede med at arbejde som møbeldesigner.

I 1940 indledte Wegner et samarbejde med de to arkitekter og designere Arne Jacobsen og Erik Møller i Aarhus om at designe møbler til Aarhus' nye rådhus. Samme år startede Wegner et samarbejde med snedkermester Johannes Hansen, som spillede en væsentlig rolle i at introducere det nye møbeldesign for danskerne.

Kernen i Wegners arv er hans særlige evne til at udtrykke møblers inderste sjæl gennem et enkelt og funktionelt ydre. Hans baggrund som snedker gav ham en dyb forståelse af, hvordan man kan forene krævende snedkerteknikker med et raffineret formsprog. Wegners æstetik var ligeledes baseret på en grundlæggende respekt for træ og dets egenskaber og en stor interesse for andre naturmaterialer, som gjorde det muligt for ham at give den formalistiske minimalisme en organisk og naturlig blødhed.

Wegner startede sin egen tegnestue i 1943 og designede sin første stol for Carl Hansen & Søn i 1949. Wegners CH24 stol eller Y-stolen blev en øjeblikkelig succes og har været i produktion hos Carl Hansen & Søn lige siden.

Wegner modtog gennem sin karriere næsten alle de store danske og internationale designpriser, herunder Lunningprisen, Grand Prix prisen på La Triennale di Milano, den svenske pris Prins Eugens Medalje og Eckersberg Medaljen, som uddeles af Det Kongelige Danske Kunstakademi. Wegner blev også udnævnt til æresdoktor ved Royal College of Art i London og til æresdesigner ved Industry of the Royal Society of Arts i London.

Stort set alle verdens store designmuseer – fra Museum of Modern Art i New York til Die Neue Sammlung i München – har Wegners møbler i deres samlinger.

Udvalgte blogindlæg
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page