top of page

Hans J. Wegner - Stolens Mester født i Tønder

Hans J. Wegner

Dansk arkitekt og møbelarkitekt Hans J. Wegner betragtes som en af de førende møbeldesignere i det 20. århundrede. Han var en drivende kraft i 'Danish Modern', som var med til at ændre folks måde at betragte møbler på i 1950erne og 1960erne.

Wegner er især kendt for sine stole, som han har tegnet mere end 500 udgaver af, og kaldes verden over for 'Stolens Mester'. Wegner er samtidig kendt for at integrere perfekt udførte samlinger med udsøgte former, og hans design giver minimalismen en organisk og naturlig blødhed.

Hans J. Wegner blev født i 1914 i Tønder, som søn af en skomager. I en alder af 17 blev han udlært som snedker hos H. F. Stahlberg og her så Wegners første design lyset. Som 20-årig flyttede han til København og startede på Kunsthåndværkerskolen, hvor han gik fra 1936-1938, før han startede som arkitekt.

I 1940 startede Wegner et samarbejde med Arne Jacobsen og Erik Møller i Århus, da de skulle indrette Århus' nye rådhus. Det var også i 1940, at Wegner begyndte at samarbejde med snedkermester Johannes Hansen, som spillede en stor rolle i at bringe moderne design ind i den danske offentlighed.

Hans J. Wegner startede sin egen tegnestue i 1943. I 1944 designede han den første 'Kina stol' i en serie, der alle var inspireret af kinesiske kejserstole. En af stolene i denne serie er Y-stolen, som blev designet i 1949, og som har været i produktion hos Carl Hansen & Søn siden 1950. Den er med tiden blevet Wegners største succes.

MESTERLIG MØBELSNEDKER Hans J. Wegner anses som en af de mest kreative og produktive danske møbeldesignere. Han har modtaget flere designanerkendelser inkl. Lunningprisen i 1951 og The 8th International Design Award i 1997.

Han blev æresmedlem af Akademiet for de Skønne Kunster i 1995 og æresdoktor ved Royal College of Art i 1997. Næsten alle store designmuseer i verden, fra The Museum of Modern Art i New York til Die Neue Sammlung i München, udstiller hans møbler. Hans J. Wegner døde i Danmark i januar 2007 - 92 år gammel.

Carl Hansen & Søn begyndte at samarbejde med Hans J. Wegner i 1949, og samarbejdet har resulteret i en større produktion af Wegners design af spisestole, lænestole, skamler, sofaer, sofaborde, spiseborde, og skriveborde samt børnemøbler. Af ikoniske Wegner design i Carl Hansen & Søn regi kan Skalstolen CH07, Wing Chair CH445 og Y-stolen, også kaldet CH24, nævnes.

Wegners indflydelse på dansk møbeldesign kan ikke overvurderes, og med sin vedvarende kærlighed til det gode håndværk og konstante stræben efter det afklarede og præcise udtryk er Wegner stadig en inspiration for nye generationer af møbeldesignere. Med ikoniske møbler som CH24 Y-stolen og CH07 Skalstolen viser Wegner gang på gang, at gennemtænkt design er tidløst.

Udvalgte blogindlæg
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page