top of page

J16 gyngestolen tegnet af Hans J. Wegner

J16 gyngestolen blev i 1944 tegnet af Hans J. Wegner og den blev i sin tid også kaldt FDB gyngestolen, da Børge Mogensen endte med at få den i produktion hos FDB. Producenten i dag er Fredericia Furniture og den fås i forskellige træsorter og lakerede overflader samt med lyst- og mørkt papirflet.

Wegner er særligt anerkendt for sine stoledesigns, som var med til at gøre dansk design kendt i en international skala. Han begyndte sin karriere som snedker i 1931 hvorefter han studerede på Kunsthåndværkerskolen i København. Gennem et langt og produktivt liv nåede Wegner at designe ca 500 stole, hvoraf mange er blevet populære klassikere, der stadig er i produktion. Wegner voksede op i Tønder, hvor han allerede som dreng udviste en særlig interesse for træskærerarbejder og det lokale museums statuer. Senere kombinerede han sin fascination af træ og skulptur i sit virke som møbelsnedker og designer. Wegners design afspejler hans forståelse for stolen som et møbel i nær kontakt med kroppen og et forhold, som stiller høje krav til ergonomi og komfort. Herudover havde Wegner et specielt talent for at anvende træets fiberstruktur til at skabe overraskende skulpturelle linjer i sine designs. Wegner er født samme år som hans kollega Børge Mogensen, og efter de to mødte hinanden på Kunsthåndværkerskolen udviklede de et professionelt samarbejde og personligt venskab. Gennem 1940'erne designede Wegner en række møbler for FDB, hvor Mogensen var chefarkitekt. I dette arbejde lod Wegner sine designs følge de produktions-rationelle ideer i det visionære møbelprogram. De to store danske designere arbejde også sammen i banebrydende møbeludstillinger, hvor de sammen gav deres bud på fremtiden for dansk boligkultur. Fredericias Wegner-kollektion stammer fra denne periode. Wegners møbler er udstillet på de vigtigste designmuseer i verden, og han har modtaget mange officielle anerkendelser heriblandt Lunningprisen 1951 og den 8. Internationale Designpris 1997. Samme år blev Wegner udnævnt til æresdoktor ved Royal College of Arts i London.

Udvalgte blogindlæg
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page